Faaliyet Alanlarımız

5 Adımda Serbest Bölgede Şirket Kuruluşu: Hızlı, Avantajlı ve Yasal Rehberiniz

Serbest bölgeler, Türkiye’nin ekonomik kalkınmasında önemli bir rol oynayan özel yatırım ve üretim alanlarıdır. Serbest bölgede şirket kuruluşu, girişimcilere ve yatırımcılara birçok avantaj sağlar. Ancak, serbest bölgede şirket kuruluşu süreci, standart şirket kuruluşundan farklılıklar gösterir ve özel bir uzmanlık gerektirir.

Konu Başlıkları

Serbest Bölgede Şirket Kuruluşu: Avantajları ve Adımları

Serbest bölgeler, Türkiye’nin ekonomik kalkınmasında önemli bir rol oynamaktadır. Serbest bölgelerde şirket kurmak, yerli ve yabancı yatırımcılar için birçok avantaj sağlamaktadır. Akkaş Hukuk ve Avukatlık Bürosu olarak, serbest bölgelerde şirket kurma sürecinde size rehberlik etmek ve bu avantajları detaylı bir şekilde açıklamak istiyoruz.

Serbest Bölge Nedir?

Ülkenin siyasi sınırları içinde olmakla beraber gümrük bölgesi dışında sayılan, ülkede geçerli ticari, mal ve iktisadi alanlara ilişkin hukuki ve idari düzenlemelerin uygulanmadığı veya kısmen uygulandığı, sınai ve ticari faaliyetler için daha geniş teşviklerin tanındığı ve fiziki olarak ülkenin diğer kısımlarından ayrılan yerler olarak tanımlanabilir.

Serbest Bölgede Şirket Kuruluşu Aşamaları

Serbest bölgede şirket kuruluşu için aşağıdaki adımlar izlenir:

  1. Ticaret Bakanlığı’na başvuru: Serbest bölgede şirket veya şube kurarak faaliyet göstermek isteyen yerli veya yabancı tüzel kişiler, 1998/4 sayılı genelgeye uygun olarak hazırlanan ana sözleşme taslağı, Faaliyet Ruhsat Müracaat formu ve forma eklenmesi gereken evraklarla birlikte Ticaret Bakanlığı‘na başvurur.
  2. Ticaret Bakanlığı’nın ön onayı: Ticaret Bakanlığı tarafından başvuruya ön onay verilmesini müteakip, şirket kuruluşuna ilişkin diğer belgelerle birlikte şirket kuruluşu için Ticaret Siciline başvurulur.
  3. Ticaret Sicili’ne başvuru: Kurulmak istenen şirket, Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tâbi olacaktır.
  4. Serbest Bölge Müdürlüğü’nden faaliyet ruhsatı: Serbest Bölge Müdürlüğü, serbest bölgeyi işleten kuruluşun da görüşünü aldıktan sonra, faaliyet ruhsatı başvurusunu kendi görüşüyle birlikte Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü’ne iletir
  5. Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü’nün onayı: Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü, başvuruyu değerlendirir ve faaliyet ruhsatını onaylar.

Sonuç olarak, serbest bölgede şirket kuruluşu için ilk adım Ticaret Bakanlığı’na başvurmaktır. Bakanlığın ön onayını aldıktan sonra Ticaret Sicili’ne başvurulur ve Serbest Bölge Müdürlüğü ile Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü’nün onayları alınır.

Serbest Bölgenin Avantajları

1. Orta ve Uzun Vadede Geleceği Planlayabilme İmkânı

  • Hazır işyeri kiralayan kiracı-kullanıcı firmalar için 15 yıl
  • Hazır işyeri kiralayan üretici-kiracı-kullanıcı firmalar için 20 yıl
  • Kendi işyerini inşa eden yatırımcı-kullanıcı firmalar için 30 yıl
  • Kendi işyerini inşa eden üretici-yatırımcı-kullanıcı firmalar için 45 yıl

süreli faaliyet ruhsatı düzenlenmektedir. Bu sayede serbest bölgeden yararlanmak isteyen tüzel kişilere orta ve uzun vadede geleceği planlayabilme imkanı tanınmaktadır.

2. Kâr Transferi İmkânı

Serbest bölge faaliyetlerinden elde edilen kazanç ve gelirler, hiç bir izne tabi olmaksızın yurt dışına veya Türkiye’ye serbestçe transfer edilebilmektedir.

3. Ticaret Kolaylığı İmkânı

Serbest bölgeler ile Türkiye’nin diğer yerleri arasında yapılan ticarette dış ticaret rejimi hükümleri uygulanır. Başka bir deyişle, Türkiye’den serbest bölgeye satılan mallar ihracat rejimine, serbest bölgeden Türkiye’ye satılan mallar ise ithalat rejimine tabi olup, serbest bölge kullanıcıları Türkiye’den ihraç fiyatına (KDV’siz) mal ve hizmet satın alabilirler.

Diğer taraftan, serbest bölge ile diğer ülkeler ve diğer serbest bölgeler arasında dış ticaret rejimi hükümleri uygulanmaz.

Ayrıca, bölgelerde sarf malzemelerinin en kısa sürede teminini sağlayabilmek amacıyla bedeli 5,000 ABD Doları veya karşılığı Yeni Türk Lirasını geçmeyen Türkiye mahreçli mallar, isteğe bağlı olarak ihracat işlemine tabi tutulmayabilir.

4. Gümrük Vergisi Prosedüründen Arındırılmış Ticari Faaliyet İmkânı

Serbest bölgeye getirilen Türkiye veya AB menşeli ya da buralarda serbest dolaşımda bulunan malların, serbest dolaşımda bulunma statüsü değişmediğinden, Türkiye’ye veya AB üyesi ülkelere girişinde gümrük vergisi ödenmez.

Ayrıca üçüncü ülke menşeli malların serbest bölgeye girişinde ve bu malların Türkiye veya AB üyesi ülkeler dışındaki üçüncü ülkelere gönderilmesi halinde de gümrük vergisi ödenmez.

Ancak serbest bölgeden Türkiye’ye veya AB üyesi ülkelere gönderilen serbest dolaşım durumunda olmayan üçüncü ülke menşeli mallar için Ortak Gümrük Tarifesi’nde belirtilen oran üzerinden gümrük vergisi ödenir.

Serbest Bölgede Şirket Kuruluşu Avukatı

5. Eşitlik Prensibi

Serbest bölgede sağlanan teşvik ve avantajlardan yerli ve yabancı bütün firmalar eşit olarak yararlanır. İşleticiler ve kullanıcılar, yatırım ve üretim safhalarında Bakanlar Kurulu’nca belirlenecek vergi dışı teşviklerden de yararlandırılabilir.

6. Zaman Kısıtlaması Bulunmaması

Mallar serbest bölgede süre sınırlaması olmaksızın kalabilir.

7. Pazar İhtiyaçlarına ve Şartlarına Göre Serbestçe Belirlenecek Ticari Faaliyet İmkânı

Gümrük ve kambiyo mükellefiyetlerine dair mevzuat hükümleri ile üretici işletmelerin talepleri hariç olmak üzere, fiyat, kalite ve standartlarla ilgili olarak kamu kurum ve kuruluşlarına verilen yetkiler serbest bölgelerde uygulanmaz.

8. Gerçekçi Bir Enflasyon Muhasebesi İmkânı

Serbest bölgelerdeki faaliyetlerle ilgili her türlü ödeme dövizle yapılır.

9. Yerli ve Yabancı Tüm Pazarlara Erişim İmkânı

Serbest bölgelerden Türkiye’ye yönelik mal satışına ve serbest bölge ile diğer ülkeler arasında yapılacak ticarete kısıtlama getirilmemiştir. Serbest bölgelerden yurt içine mal satışına, tüketim malları ve riskli mallar dışında, herhangi bir kısıtlama getirilmemiştir.

10. Azaltılmış Bürokratik Prosedür ve Dinamik İşletme Yönetimi

Başvuru ve faaliyet süresince her türlü bürokrasi en aza indirilmiştir. Serbest bölgeler özel sektör şirketlerince işletilmektedir.

11. Stratejik Avantaj

Serbest bölgelerimiz, AB ve Orta Doğu pazarlarının yakınında, Akdeniz, Ege ve Karadeniz’deki büyük limanlara, uluslararası havaalanlarına, karayolu ağlarına, kültür, turizm ve eğlence merkezlerine yakın yerlerde kurulmuştur.

12. Her Türlü Ticari ve Sınai Faaliyete Uygun ve Ucuz Altyapı İmkânı

Serbest bölgelerin altyapısı gelişmiş ülkelerdeki benzerleri ile aynı standarttadır.

13. Tedarik Zinciri İmkânlarından Yararlanma Kolaylığı

Serbest bölgeler özellikle ihracata dönük üretim yapan firmalara, ara malı ve hammadde temininde, dünya fiyatları ve şartları ile kesintisiz tedarik imkânları sunmaktadır.

Şirket Kuruluşu Avukatlarımızın Hizmetleri

  • Genel kurul toplantıları yapılması
  • Ticaret Hukuku danışmanlığı verilmesi
  • Şirket kuruluş ve ana sözleşme hazırlanması
  • Due Dilligence
  • Sermaye Artırımları ve İndirimleri
  • Şirket Birleşmeleri ve Devralmaları
  • İrtibat bürolarının kurulması
  • Ulusal ve Yabancı Şirketlerin Kuruluşu
  • Yabancı şirketlerin Türkiye İstanbul şubesi kuruluşu

Serbest Bölgede Şirket Kuruluşu için Avukatlarımıza Ulaşın

Serbest bölgede şirket kuruluşu, Türkiye’de iş yapmanın avantajlı yollarından biridir. Vergi muafiyetleri, ihracat teşvikleri ve döviz kullanım serbestliği gibi önemli avantajlar sunar. Ancak, faaliyet ruhsatı başvurusu, ticaret sicili kaydı ve gümrük işlemleri gibi karmaşık süreçler içerir.

Bu nedenle, deneyimli bir hukuk bürosundan destek almak kritik önem taşır. Serbest bölgede şirket kurma planlarınız varsa, Akkaş Hukuk ve Avukatlık Bürosu’nu arayın. 1992’den beri edindiğimiz uzmanlıkla, şirket kuruluşu sürecinizi hızlı ve sorunsuz bir şekilde tamamlamanıza yardımcı olabiliriz.

Serbest bölgelerin sunduğu fırsatlardan yararlanmak ve uluslararası pazarlarda rekabet gücünüzü artırmak için hemen bizimle iletişime geçin. Akkaş Hukuk ve Avukatlık Bürosu, başarınız için yanınızda!

error: Content is protected !!